Τι είναι η δοκιμασία (test) κοπώσεως;

Η δοκιμασία κοπώσεως αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για το σύγχρονο κλινικό καρδιολόγο. Πρόκειται για μία διαγνωστική μέθοδο που βασίζεται στην συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος κατά τη διάρκεια της κόπωσης του ασθενούς.

Συγκεκριμένα ο ασθενής συνδέεται με κάποια καλώδια (που καταγράφουν το ηλεκτροκαρδιογράφημά του) και εν συνεχεία αρχίζει να βαδίζει πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο με προοδευτικώς αυξανόμενο ρυθμό και αυξανόμενη κλίση.

Εφόσον υπάρχει σημαντική στεφανιαία νόσος (δηλαδή στένωση αγγείου >50%) , τότε το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά τη διάρκεια της κόπωσης θα αλλάξει σε σχέση με την ηρεμία και θα καταγραφούν οι λεγόμενες «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις».

Σε τι χρησιμεύει η δοκιμασία κοπώσεως;

Η δοκιμασία κοπώσεως έχει σαν στόχο να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανότητα υφιστάμενης στεφανιαίας νόσου. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο όπως στις κάτωθι περιπτώσεις:

  1. Στη διερεύνηση συμπτωμάτων (πχ πόνος στο στήθος ή δύσπνοια , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικού έργου) (η δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να μας δώσει πολλές και ασφαλείς πληροφορίες κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά είναι αποτέλεσμα στεφανιαίας νόσου και να καθορίσει την περαιτέρω διαγνωστική στρατηγική).
  2. Για ασυμπτωματικούς ασθενείς χωρίς παράγοντες κινδύνου ή με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, υπερλιπιδαιμία), στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου check up.
  3. Ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικούς διαβητικούς για διερεύνηση στεφανιαίας νόσου (αφού συχνά οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να έχουν τη λεγόμενη σιωπηρή ισχαιμία, δηλαδή ισχαιμία μυοκαρδίου χωρίς όμως πόνο στο στήθος).
  4. Επίσης η δοκιμασία κοπώσεως είναι πολύ σημαντική στην παρακολούθηση ασθενών με γνωστή στεφανιαία νόσο (πχ που έχουν βάλει stents ή έχουν υποβληθεί σε by-pass ή που έχουν γνωστές στεφανιαίες στενώσεις χωρίς να έχουν κάνει κάποια παρέμβαση) τόσο για την πιθανότητα επιδείνωσης ή επανεμφάνισης της υφιστάμενης νόσου όσο για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.
  5. Επίσης μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργική ικανότητα των ασθενών, το πόσο έργο μπορούν να παράγουν και τη φυσική κατάσταση αυτών, πληροφορίες που έχουν πολύ σημαντική προγνωστική σημασία τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της καρδιαγγειακής αλλά και της συνολικής υγείας τους.
  6. Επίσης είναι χρήσιμο εργαλείο μερικές φορές τόσο στη διερεύνηση αρρυθμιών όσο και στη διερεύνηση συγκοπτικών (λιποθυμικών) ή προλιποθυμικών επεισοδίων, ειδικά αν προκύπτουν πάνω στο σωματικό έργο ή αμέσως μετά από αυτό.
  7. Στον προαθλητικό έλεγχο (ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν) αλλά και σε ανθρώπους που ασχολούνται με επαγγέλματα υψηλής ευθύνης (πχ πιλότοι, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α.).

Η δοκιμασία κοπώσεως του ιατρείου μου

Στο καρδιολογικό μου ιατρείο διαθέτω ένα εξαιρετικά σύγχρονο σύστημα δοκιμασίας κοπώσεως της General Electric (κυλιόμενος τάπητας Τ2100, λογισμικό δοκιμασίας Cardiosoft V6.7). Στο ενεργητικό μου έχω ένα μεγάλο αριθμό δοκιμασιών , με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς αλλά και την αρτιότερη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης. .

Επικοινωνία με το ιατρείο

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς για να κλείσετε το ραντεβού σας ή δείτε την τοποθεσία του ιατρείου στους χάρτες της Google. Για έκτακτα περιστατικά μπορείτε να καλείτε και στο 6944435433