Τι είναι το αίσθημα παλμών;
Πρόκειται για εκείνη την κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αναφέρει επεισόδια κατά τα οποία αισθάνεται έντονα τους παλμούς της καρδιάς του, (αίσθημα φτερουγίσματος συνήθως στο θώρακα και στον τράχηλο). Πρόκειται για ένα δυσάρεστο αίσθημα που συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Η διάρκεια αυτών των επεισοδίων ποικίλει ενώ κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και με ζάλη ή και άλλα συμπτώματα (ανάλογα με την υποκείμενη αρρυθμιολογική αιτία).

Ποια τα αίτια του αισθήματος παλμών;
Το συχνότερο αίτιο είναι οι έκτακτες συστολές, που πολλές φορές γίνονται αντιληπτές ως φτερούγισμα ή ως αίσθημα κενού στο θώρακα. Άλλες φορές ο ασθενής μπορεί να αντιλαμβάνεται ως αίσθημα παλμών την απλή φλεβοκομβική ταχυκαρδία (πχ λόγω stress), ή άλλες πιο σημαντικές και σοβαρές αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή, υπερκοιλιακές ή κοιλιακές ταχυκαρδίες).

Το ψυχικό stress, οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, η υπερκατανάλωση αφεψημάτων που περιέχουν καφείνη ή ανάλογα αυτής, το κάπνισμα, το αλκοόλ και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να ευοδώσουν την εμφάνιση ή την εντατικοποίηση του συμπτώματος.

Τί κινδύνους μπορεί να έχει το αίσθημα παλμών;
Ο κίνδυνος εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα. Συνήθως οι απλές έκτακτες συστολές δεν εγκυμονούν κινδύνους με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις που υποκρύπτεται σοβαρή οργανική καρδιοπάθεια. Αν το αίτιο είναι η κολπική μαρμαρυγή ή άλλες σοβαρές αρρυθμίες τότε σαφέστατα οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Αν το αίσθημα παλμών συνοδεύεται και από θορυβώδη συμπτωματολογία (πχ συνοδεύεται από έντονη ζάλη ή ακόμα περισσότερο από απώλεια αισθήσεων, η παράλληλα αναφέρεται στηθάγχη ή δύσπνοια) τότε πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης αν είναι συχνά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου επίσης πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπισθούν.

Πώς πρέπει να διερευνηθεί ένας ασθενής με επεισόδια αισθήματος παλμών;
Πρωτίστως πρέπει να απευθυνθεί στο θεράποντα καρδιολόγο του. Εκείνος θα ορίσει αν το αναφερόμενο σύμπτωμα χρήσει περαιτέρω διερεύνησης και αν εμπνέει κάποια ανησυχία.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το holter ρυθμου είναι οι εξετάσεις εκλογής που συνήθως χρειάζονται για τέτοιες περιπτώσεις, διότι θα αναδείξουν το αίτιο των επεισοδίων και θα καθορίσουν τον βαθμό επικινδυνότητας της υποκείμενης αρρυθμιολογικής κατάστασης.

Φυσικά ο έλεγχος πρέπει απαραίτητα να ολοκληρωθεί και με ένα triplex καρδιάς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια δομική βλάβη της καρδιάς που να ευθύνεται για αυτές τις αρρυθμίες. Συχνά σε αυτούς τους ασθενείς ζητείται και ένας ορμονολογικός έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας. Από εκεί και πέρα , αναλόγως της υποκείμενης κατάστασης και της παρουσίας έντονων συμπτωμάτων θα καθοριστεί το εάν χρειάζεται ακόμη πιο ενδελεχής έλεγχος.

Ποιοί ασθενείς με αίσθημα παλμών χρήζουν θεραπείας;
Η ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης εξαρτάται από 3 παράγοντες. Την συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων, το είδος του αρρυθμιολογικού υποστρώματος αλλά και την παρουσία κάποιας δομικής καρδιοπάθειας ή άλλης νόσου (πχ στεφαιαία νόσος, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, θυρεοειδοπάθεια κ.α.). Πάντως γενικά στους ασθενείς αυτούς συνιστάται να περιορίσουν το κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, το μαύρο τσάι, το καθημερινό stress, τα βαριά γεύματα καθώς και την άμεση κατάκλιση μετά από αυτά.

Στις περιπτώσεις πχ απλής εκτακτοσυστολικής αρρυθμίας φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς ή είναι πολύ μεγάλο το αρρυθμιολογικό φορτίο (δηλαδή πάρα πολλές έκτακτες μέσα στο 24ωρο). Σε σοβαρότερες αρρυθμίες πρέπει η αντιμετώπιση είναι πιο σύμπλοκη και έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση της αρρυθμίας όσο και της υποκείμενης αιτίας που ενδέχεται να υποκρύπτεται καθώς και την πρόληψη των δυνητικών επιπλοκών (πχ σε υπερκοιλική ταχυκαρδία μπορεί να γίνει επεμβατική αντιμετώπιση με ablation, σε κολπική μαρμαρυγή πρέπει να αντιμετωπισθεί και ο θρομβοεμβολικός κίνδυνος, σε κοιλιακές αρρυθμίες πρέπει να διερευνηθεί η αιτία και ανάλογως αυτής να γίνει η περαιτέρω αντιμετώπιση).

Επικοινωνία με το ιατρείο

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς για να κλείσετε το ραντεβού σας ή δείτε την τοποθεσία του ιατρείου στους χάρτες της Google. Για έκτακτα περιστατικά μπορείτε να καλείτε και στο 6944435433