<  Πίσω στις Υπηρεσίες

ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια εξαιρετικά απλή εξέταση , μικρής χρονικής διάρκειας που δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη αφού δίνει στον κλινικό καρδιολόγο πολλές και σημαντικές πληροφορίες για το μυοκαρδιακό υπόστρωμα . Είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη εξέταση για τη συνολική καρδιολογική εκτίμηση του ασθενούς.
Στην ουσία ο ηλεκτροκαρδιογράφος καταγράφει σε ένα χαρτί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Πολλά από τα νοσήματα της καρδιάς προκαλούν μεταβολές και αποκλίσεις από τη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και οι οποίες καταγράφονται στην ηλεκτροκαρδιογράφημα. Φυσικά το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν δίνει διάγνωση από μόνο του. Πρέπει να τεθεί στην κλινική κρίση του θεράποντος καρδιολόγου μαζί και με το υπόλοιπο ιστορικό αλλά και την κλινική εξέταση προκειμένου να αποφανθεί αν υπάρχει διαταραχή, τί είδους διαταραχή είναι αυτή και ποιο νόσημα ενδέχεται να υποκρύπτεται πίσω από αυτήν.


Πού βοηθάει το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα βοηθάει στη διάγνωση και εκτίμηση της σοβαρότητας πολλών καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και στη διερεύνηση πολλών συμπτωμάτων. Έτσι μπορεί να μας δώσει άμεσες ή έμμεσες αξιόλογες πληροφορίες για διάφορες καρδιολογικές νόσους όπως για τη στεφανιαία νόσο, για αρρυθμίες , για διάφορες μυοκαρδιοπάθειες και βαλβιδοπάθειες ,για ηλεκτρολυτικές διαταραχές και άλλες πολλές νοσολογικές οντότητες.
Παράλληλα είναι εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση πάνω σε επείγουσες καταστάσεις , αφού ενδέχεται να μας διαφωτίσει για την αιτία διαφόρων συμπτωμάτων όπως επεισόδια θωρακικού πόνου, δύσπνοιας, λιποθυμίας, ζάλης, αισθήματος ταχυκαρδίας ή παλμών και βοηθώντας έτσι τόσο τη διάγνωση όσο και την περαιτέρω αντιμετώπιση του ασθενούς.
Τέλος το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι απαραίτητη εξέταση και για την χορήγηση πιστοποιητικών για συμμετοχή σε γυμναστικές και αθλητικές δραστηριότητες (προαθλητικό έλεγχο) αλλά και για τον καρδιολογικό έλεγχο προ χειρουργικών επεμβάσεων (προεγχειρητικό έλεγχο).


Ο ηλεκτροκαρδιογράφος του ιατρείου μου

Στο καρδιολογικό μου κέντρο διαθέτω έναν εξαιρετικά σύγχρονο, αξιόπιστο και εύχρηστο εξακάναλο καρδιογράφο (MAC 800, General Electric) με δυνατότητα στιγμιαίας αλλά και συνεχούς καταγραφής, λογισμικό αυτόματων μετρήσεων αλλά και με monitor παρακολούθησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς ακόμα και όταν το ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει ολοκληρωθεί.


Υπέρηχος – TRIPLEX Καρδιάς

Ο υπέρηχος (triplex) καρδιάς αποτελεί μία εξαιρετικά χρήσιμη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδο για τον κλινικό καρδιολόγο. Η λειτουργία του βασίζεται πάνω στην φυσική των υπερήχων ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δοκιμασία -Test Κοπώσεως

Η δοκιμασία κοπώσεως αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για το σύγχρονο κλινικό καρδιολόγο. Πρόκειται για μία διαγνωστική μέθοδο που βασίζεται στην συνεχή ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Holter ρυθμού

Πρόκειται για μία διαγνωστική συσκευή που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς επί 24 ώρες. Συγκεκριμένα 7 αυτοκόλλητα (που λειτουργούν ως ηλεκτρόδια) ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Holter πίεσης

Πρόκειται για μία συσκευή που μετράει και καταγράφει επί 24 ώρες την αρτηριακή πίεση του ασθενούς. Αποτελείται από μια περιχειρίδα που μπαίνει γύρω από το ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ